Reaktif Enerjinin Tanımı ve Mevzuattaki Yeri
Aktif enerji ve reaktif enerji kavramları, 6446 sayılı Enerji Piyasası Kanunu’na dayanılarak düzenlenen Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nde düzenlenmiştir. Yönetmeliğin 4/1/c maddesine göre aktif enerji “aktif gücün zamanla çarpımından elde edilen ve kWh birimi ile ölçülen enerji”; 4/1/y maddesinde tanımlanan reaktif enerji ise “reaktif gücün zamanla çarpımından elde edilen ve kVArh birimi ile ölçülen enerjiyi” ifade etmektedir.
Bu iki enerji arasındaki fark yine aynı yönetmelikte yer alan bu enerjilerin güç tanımlarından anlaşılmaktadır. Aktif güç, iş gören ve elektrik akımı ile aynı fazda olan gücü ifade ederken; reaktif güç, iş görmeyen ve gerilime göre doksan derece faz farklı elektrik akımını ifade eder.
Kısacası aktif enerji iş gören; reaktif enerji iş göremeyen enerjidir. İş görmemekle birlikte reaktif enerji de aktif enerjinin güce dönüşebilmesi için manyetik alan oluşturan gerekli bir enerjidir.
Bu enerjiler bir fincan kahveye benzetilirse kahvenin dibinde oluşan telveye biz reaktif enerji adını veriyoruz Kahvenin kendisine ise aktif enerji diyoruz. Reaktif güç kompanzasyonu ise çektiğimiz enerjiden telveyi arındırmak için kullandığımız teknik.
Ne yazık ki telvesiz bir kahve düşünmek mümkün değil, her ne kadar hiçbirimiz telveyi içmesek de fincanın büyük bir kısmında telve var. İşte şebekeden enerji talep ettiğimiz sırada bu enerji de kendi telvesiyle beraber geliyor.
Reaktif Enerji Neden Oluşur?
Şebekeye bağlı neredeyse tüm cihazlar (yükler) reaktif enerji kullanırlar.
Bir parça teli bir silindire doladığınızı düşünün, buna bobin (veya sargı) deniyor. Motorlar ve jeneratörler (ve trafolar) aslında büyük bobinlerdir. Bobinlerin üzerinden akım geçirdiğimiz zaman bobinler mıknatıs gibi davranırlar. Jeneratörün göbeğine bu şekilde bir mıknatıs yerleştirdiğinizi düşünün. Mıknatısı sabit bir hızla döndürmeniz jeneratörün etrafında sarılı diğer bobinlerdeki yüklerin hareket etmesine neden olur. Sonuçta cihazın içerisindeki mıknatısı döndürdüğünüz için cihazın dışındaki tellerde akım oluşturmuş olursunuz. Motorlar ise bunun tam tersi prensiple çalışırlar. Trafo ise kabaca hem göbeği hem de çevresi sabit bobinlerden oluşan bir jeneratördür.
Bobinlere İngilizler inductor demiş, kullandıkları enerjiye ise Türkler endüktif reaktif enerji demişler. Örneğin asansörler, otomatik kapılar, pompalar ve hatta floresan ampullerin balastları endüktif yüklerdir. Bir sistemin bilinçli olarak endüktif enerji çekmesini sağlamak için şönt reaktörler kullanılır.
İki iletkeni birbirine çok yaklaştırın ama temas etmelerini yalıtkan bir malzeme ile engelleyin. Bu düzene de kapasitör deniyor. Aslında evrensel çevrimi kapasitör olan bu cihaz enerji sektöründe kondansatör olarak adlandırılıyor. Elektronik cihazlar (örneğin UPS) ve son dönemde özellikle yükselişte olan LED aydınlatma sistemleri kapasitif reaktif enerji üretirler. Bir sistemin bilinçli olarak kapasitif enerji çekmesini sağlamak için kondansatörler kullanılır.